a.readmore { /* CSS properties go here */ }a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ... ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΄΄ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ΄΄


Μια απίστευτη απόφαση εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία όπως φαίνεται έχει την συναίνεση τόσο της γνωστής και μη εξαιρετέας κυρά Τασίας, όσο και του υπουργού ενάντια στην Αριστεία, Μπαλτά.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο συναινούν οι μνημονιακοί – λαθρολάγνοι υπουργοί, επιτρέπεται η άνευ εξετάσεων εισαγωγή των «προσφύγων» στα Πανεπιστήμια, στων οποίων την έδρα φτάνουν. Αυτό, προφανώς, εις βάρος των Ελλήνων φοιτητών που και εξετάσεις δίνουν και πλέον θα δουν τις διαθέσιμες θέσεις να μειώνονται.

Όπως αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις η «φοίτηση» των «προσφύγων» θα περιλαμβάνει και οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων, αφού πλέον οι λαθρομετανάστες θα δικαιούνται αυτομάτως παραμονή στην φοιτητική εστία και δωρεάν σίτιση, πάλι εις βάρος των Ελλήνων φοιτητών και των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου που θα δουν το σοβαρό πρόβλημα που βιώνουν να γίνεται μόνιμο.

Σχετικά με αυτή την είδηση λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή Υποψηφίου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο, ο οποίος προφανώς δεν δύναται να πει μεγαλόφωνα την άποψή του, δεδομένης της αριστερής δικτατορίας που επικρατεί στα Πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας.

«Το περιεχόμενο του δελτίου τύπου, με ημερομηνία 27.7.2015, και θέμα «Διερεύνηση δυνατότητας εγγραφής προσφύγων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», μου προκάλεσε όχι απλώς βαθειά απογοήτευση αλλά δικαιολογημένη αγανάκτηση. Αγανάκτηση ενός Έλληνα πολίτη ο οποίος φέρει και την φοιτητική ιδιότητα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ενός Έλληνα πολίτη, ο οποίος πέρα από τις σπουδές του, είναι παντρεμένος, εργάζεται, πληρώνει φόρους, υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία και εν καιρώ μείζονος κρίσης επέλεξε να συνεχίζει να παλεύει για ένα καλύτερο αύριο για αυτόν, την οικογένειά του και την χώρα μας. Ενός Έλληνα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στην κοινωνική ζωή του τόπου αλλά αποτελεί μέρος μίας ιστορικής συνέχειας. Πατάω ελεύθερα το λιγοστό χώμα των νησιών μας και απολαμβάνω το δικαίωμα στην εργασία, στην οικογένεια και στην Παιδεία γιατί οι πρόγονοι μου συμμετείχαν σε όλους τους πολεμικούς και κοινωνικούς αγώνες του Έθνους και για κάποιους από αυτούς το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα ή υπέστησαν διώξεις για τις ιδέες τους.

Αναφέρεται στο δελτίο τύπου ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύναται να στηρίξει κοινωνικούς μηχανισμούς που θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για την ευνοϊκότερη υποδοχή, αποδοχή, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των παραπάνω ομάδων πληθυσμού με την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο.» Πραγματικά, εκπλήσσομαι! Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν έχει αρκετούς πόρους για να εξοπλίσει τα εργαστήριά του! Ως ελάχιστο αναφέρω τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού, λογισμικού και αναλωσίμων στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδιασμού Προϊόντων και Συστημάτων στην Σύρο καθώς και την έλλειψη δυνατότητας πρόσληψης ακαδημαϊκού προσωπικού. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει δωρεάν σίτιση στους περισσότερους φοιτητές. Προβλήματα, με την παροχή συγγραμμάτων συνεχίζουν να υπάρχουν. Ας μην αναφέρουμε το ζήτημα των φοιτητικών εστιών ή άλλων παροχών. Τώρα αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύναται να στηρίξει την υποδοχή παράτυπων μεταναστών! Πως; Βρέθηκαν πόροι για την στήριξη του διδακτικού έργου και την επίλυση των προβλημάτων των ντόπιων φοιτητών και μάλιστα περισσεύουν για να μπορούμε να δεχτούμε πλήθη παράτυπων μεταναστών; Εν καιρώ κρίσης και δραστικών περικοπών; Πως; Το λιγότερο το οποίο θα μπορούσα να σχολιάσω στα αναγραφόμενα περί δυνατότητας στήριξης κοινωνικών μηχανισμών είναι ότι είτε πρόκειται για ψεύδη ασύστολα, είτε ότι εσκεμμένως επιχειρείται περαιτέρω υποβάθμιση του διδακτικού έργου και της φοιτητικής μερίμνης με σκοπό την εξυπηρέτηση μίας κακώς νοούμενης «προοδευτικής» πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Πέρα από την περικοπή πόρων, η εισαγωγή παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων φοιτητών θα προκαλέσει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση στο Πανεπιστήμιο. Εκτός, εάν στον ευρύτερο σχεδιασμό προβλέπεται μείωση των θέσεων για τους Έλληνες φοιτητές, οπότε στην περίπτωση αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου, για τον οποιοδήποτε σχεδιασμό σας (ή την παντελή έλλειψη αυτού, αν κρίνω από σωρεία πράξεων και παραλείψεων)

Οι οποιοδήποτε πόροι, θα ήταν προτιμότερο να δοθούν για την ενίσχυση του διδακτικού έργου και της στήριξης των Ελλήνων φοιτητών, πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Περαιτέρω υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν θα συνεισφέρει στην «συνολική αναπτυξιακή πολιτική για τη χώρα, με πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη» όπως επιδιώκετε.

Η χώρα μας, οφείλει να παρέχει ανθρωπιστική στήριξη προς όσους και όσες καταφεύγουν στη χώρα μας αναζητώντας σωτηρία από πολέμους και εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα στα εδάφη τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων της. Η διαφορά από την παροχή ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ήδη είναι δύσκολη λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, μέχρι την πλήρη συμμετοχή προσφύγων στην Ανώτατη Εκπαίδευση με σημαντικό κόστος για το κράτος, είναι μεγάλη, δεν δικαιολογείται και αποτελεί σπατάλη Εθνικών και Κοινωνικών πόρων.

Η σχετική με το ζήτημα Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με Απόφαση του Πρύτανη, Καθηγητή Στέφανου Γκρίτζαλη, κατόπιν εισήγησης του πρώην Πρύτανη κ. Θεμιστοκλή Λέκκα, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό τη διερεύνηση των προϋποθέσεων εγγραφής σε Τμήματα του Ιδρύματος των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, αγνοούσε την ύπαρξη των ανωτέρω ανησυχιών σε μεγάλο αριθμό πολιτών και φοιτητών;

Όσο για το επιχείρημα περί εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του Ιδρύματος, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ήδη επιτύχει σημαντική διεθνοποίηση της δράσης και εξωστρέφεια. Είναι αρκετοί οι ξένοι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus, στα θερινά ακαδημαϊκά σχολεία και ως υποψήφιοι διδάκτορες. Αρκετοί από αυτούς, προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί από αυτούς πληρώνουν δίδακτρα παρακολούθησης εκπαιδευτικών κύκλων και θερινών σχολείων, οι δε ξένοι φοιτητές ανταλλαγής ή έρευνας συνεισφέρουν με ιδίους πόρους στις σπουδές τους και στην τοπική κοινωνία χωρίς να την επιβαρύνουν. Αυτό απέχει πολύ από την στήριξη ρακένδυτων και πεινασμένων προσφύγων φοιτητών, την οποία εγώ και αρκετοί συμπολίτες μου δεν επιθυμούμε να επιβαρυνθούμε, εν μέσω σοβαρότατης Εθνικής κρίσης.

Πιστεύω ότι οι κύριοι καθηγητές και μέλη της Ομάδας Εργασίας και της Συγκλήτου θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών. Θέλω να πιστεύω ότι η σύνεση και η σωφροσύνη θα κυριαρχήσουν και ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα παρατείνουν την κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.»



www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου