a.readmore { /* CSS properties go here */ }a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΣ: ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Αξίζει να σημειωθεί μία ενημέρωση που είχα την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τα προγράμματα συνεργασίας και διάφορες δράσεις έρευνας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλαίσιο προγραμμάτων Horizon 2020, Interreg, Med, Erasmus+, ΕΣΠΑ κλπ)

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σε διάφορους φορείς (σύνδεσμοι βιοτεχνών, επιμελητήρια) δώσανε ιδιαίτερη σημασία σε ένα πρόγραμμα Interreg διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Πρόκειται για πλαίσιο έργων σε δύο άξονες: 1) Επιχειρηματικότητα και 2) Περιβάλλον. ΄Οπως ειπώθηκε "Δυστυχώς, υπάρχουν πιέσεις για την χρηματοδότηση έργων με άμεσο ή έμμεσο αντικείμενο τους "πρόσφυγες" σε βάρος προγραμμάτων για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ή της διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων". Οι δράσεις στις οποίες είναι αρκετά πιθανό να συμπεριληφθούν πρόσφυγες θα είναι ως προβλέπεται για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (νέοι, άνεργοι....και μετανάστες) και ειδικότερα για τους "μετανάστες".

Σε αυτά τα προγράμματα συμμετέχουν αρχές, αυτοδιοίκηση, φορείς (οργανισμοί-πανεπιστήμια-κέντρα μελετών κλπ) καθώς και ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις). Οι ΜΚΟ καταλήγουν να είναι και "μπίζνες καλά οργανωμένες"

Πρέπει να δείτε πόσο "έντεχνα" έχουν αρχίσει να τοποθετούν το ζήτημα της ενσωμάτωσης "μεταναστών" σε διάφορες δράσεις.
Είμαι υπέρ των δράσεων στις οποίες ευνοούνται νέοι, άνεργοι, γυναίκες και ΑμΕΑ αλλά διαφωνώ για το ζήτημα των μεταναστών, ειδικά αν αυτοί έχουν αφιχθεί τους τελευταίους μήνες ή χρόνια.

Πολύ φοβάμαι ότι παρόμοιες "δράσεις" θα δούμε τους επόμενους μήνες και σε άλλα πλαίσια π.χ. Βalkan-Interreg. Τα "προγράμματα" αυτά θα αποτελέσουν δυστυχώς ένα μέσο για την μεταφορά πόρων για την διαχείριση του "προσφυγικού ζητήματος" (πιθανώς και από ΜΚΟ) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την χώρα.

Η κατάσταση με τους "πρόσφυγες" έχει ξεφύγει και ζημιώνεται πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος και η χώρα γενικότερα.

Πέρα από το παραπάνω ζήτημα, υπάρχουν πολλά προγράμματα τα οποία αφορούν και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην οποία και συμμετέχω ως Περιφερειακός Σύμβουλος



Στράτος Μαύρος
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου