a.readmore { /* CSS properties go here */ }a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ


Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την μαύρη εκείνη νύχτα των Ιμίων. Υπουργός Εξωτερικών εκείνη την τραγική νύχτα ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος όπως αναφέρεται σε σχετικά διαρρεύσαντα απόρρητα τηλεγραφήματα, αλλά και από μαρτυρίες είχε πει τότε στον Ναύαρχο Λυμπέρη: «Κύριε Λυμπέρη, δεν λες ότι την πήρε τη σημαία το κύμα και ο άνεμος να κλείνουμε την υπόθεση;». Λίγο μετά ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης θα έλεγε το επαίσχυντο «ευχαριστούμε τους αμερικανούς», ένα «ευχαριστώ» που ήρθε να προσβάλλει την μνήμη των ηρωικών νεκρών μας, εκείνης της νύχτας.

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει και σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε μία ομολογουμένως δεινή θέση, αφού πολλές κυβερνήσεις και θεσμοί είναι έξαλλοι από τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων από πλευράς της NSA. Από αυτή την υπόθεση, που βεβαίως καμμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε ή έστω υποπτευόταν, όλοι αναμένουν να κερδίσουν και κάτι. Αλλιώς θα φρόντιζαν και οι ίδιοι να υποβαθμίσουν το γεγονός, που όπως προείπαμε ήταν κοινό μυστικό. Από Γερμανία, Αγγλία, μέχρι και Βατικανό, όλοι παρακολουθούνταν και όλοι αυτοί την στιγμή ετοιμάζονται να δρέψουν τα απροσδόκητα κέρδη των αποκαλύψεων.

Όλοι εκτός της Ελλάδος, βέβαια, αφού η άμεση αντίδραση του Θεόδωρου Πάγκαλου ήταν να πετάξει μία μπαρούφα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους αμερικανούς και να φροντίσει ώστε αυτοί να μην αναγκαστούν να αποδώσουν κέρδη στην Ελλάδα, σε μία περιοχή υψηλών συμφερόντων τους, όπως η περιέχουσα πετρέλαιο και υψηλή γεωπολιτική αξία, λεκάνη της Μεσογείου. Είπε, λοιπόν, ο Πάγκαλος ότι επί υπουργείας του η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους Αμερικανούς. Βεβαίως αυτή είναι μία δήλωση που προκάλεσε άφθονο γέλωτα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού ο μοναδικός λόγος για να παρακολουθεί η ελλαδική κυβέρνηση την πρεσβεία των ΗΠΑ είναι για να λαμβάνει γρηγορότερα τις εντολές και να μην απασχολεί αδίκως τον κομιστή των εντολών.

Φυσιολογικά αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί για ένα ανέκδοτο, όμως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν συγχωρείται ούτε η ανοησία, ούτε καν η στιγμιαία αδυναμία. Έτσι τώρα οι αμερικανοί χρησιμοποιούν τις δηλώσεις Πάγκαλου για να κάνουν λόγο για «συμψηφισμό», δηλαδή για μία άτυπη «ισοπαλία». Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είπε ότι, «οι δύο χώρες βρίσκονται σε διάλογο για μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της συνεργασίας για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί».

Το ερώτημα, βεβαίως, δεν είναι μόνο η πράξη του Πάγκαλου, που φυσιολογικώς θα έπρεπε να ερευνηθεί από την Δικαιοσύνη, αλλά και η προκλητική απραξία της συγκυβερνήσεως του μνημονίου, η οποία δεν προέβη ούτε σε μία επίπληξη κατά του Πάγκαλου, αποδεικνύοντας έτσι την αμερικανοδουλεία της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου