a.readmore { /* CSS properties go here */ }a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ


«Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει».
Henri Béraud

Πάντα θεωρούσα την μελέτη σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Από τα πρώτα του βήματα στην ζωή, τα στοιχειώδη, μέχρι την δια βίου μάθηση, η μελέτη αποτελούσε τον πυρήνα της γνώσης, που σε συνδυασμό με την εμπειρία ολοκλήρωνε τον ψυχισμό του καθενός και τον συνόδευε στις επιλογές του και στο αποτέλεσμα αυτών.

Εδώ πάνω να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό διαχωρισμό που θα βοηθήσει να καταλάβουμε αργότερα ποια η σημασία των προκείμενων.

«Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Μελέτη είναι γνωστή η μία από τις τρεις Ελικωνιάδες Μούσες, τις θεότητες που προστάτευαν τις τέχνες και τα γράμματα.»

Το ρήμα «μελετώ < αρχαία ελληνική μελετάω, -ῶ» έχει τις παρακάτω ετυμολογικές έννοιες


διαβάζω κάτι με μεγάλη προσοχή και για πολλή ώρα, με σκοπό να αποκτήσω καινούριες γνώσεις ή να παραγάγω ένα πνευματικό έργο


εξετάζω κάτι με μεγάλη προσοχή

Το ρήμα «διαβάζω < διαβιβάζω» έχει τις παρακάτω ετυμολογικές έννοιες


μπορώ να κάνω ανάγνωση

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο έγγυται στο γεγονός της κριτικής σκέψης του καθενός απέναντι σε γεγονότα τα οποία του παρουσιάζονται γραπτώς.

Δυστυχώς στις μέρες μας ο κόσμος δείχνει να έχει πάψει να μελετά. Έχει αρκεστεί μοναχά στο να διαβάζει. Γιατί όμως αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα;

Όταν η πληροφορία προσφέρεται αμερόληπτα, «καθαρή», αποστειρωμένη από υποκειμενισμούς και προσωπικά συμφέροντα, τότε μία ανάγνωση αυτής θα ήταν αρκετή και θα θεωρούνταν γνωσιακό δεδομένο. Θα μπορούσε ακόμη να θεωρηθεί κανόνας.

Όταν όμως η πληροφορία αυτή προσφέρεται με διάφορες προσμίξεις πολιτικές, κοινωνικές, ταξικές, με σκοπό το οικονομικό ή προσωπικό όφελος, τότε μία ανάγνωση αυτής , ένα απλό «διάβασμα», χωρίς κριτική διάθεση αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τον κάθε είδους κοινωνικό πυρήνα. Γιατί, συστηματικά συσσωρευμένες τέτοιες πληροφορίες, στόχο έχουν να πολώσουν και να δημιουργήσουν κλίμα τέτοιο, που θα εξυπηρετεί κάθε φόρα συγκεκριμένα συμφέροντα, διαφορετικά ή μη.

Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι έχουμε ευθύνη να διατηρούμε στις μέρες μας κριτική στάση απέναντι σε ό,τι διαβάζουμε και ό,τι βλέπουμε. Έχουμε υποχρέωση να μελετούμε την πληροφορία, πόσο μάλλον όταν γινόμαστε φερέφωνο αυτής, στους οικείους μας, αλλά και γενικά στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Πoτέ ξανά η χώρα αυτή δεν έχει πληγεί σε τέτοιο βαθμό από την παραπληροφόρηση, την παραχάραξη των γεγονότων και την λογοκρισία.

Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι θεατές αυτών των εξελίξεων, πέπτωντας εύκολα την ήδη αναμασημένη τροφή που μας προσφέρουν δια μέσου των ΜΜΕ.

Συναγωνιστές η αγνή φωνή, η καθαρή φωνή των Ελλήνων Εθνικιστών είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο. Γιατί η «φωνή της αλήθειας» πάντα μένει ζωντανή και θριαμβεύει.

Πιστοί στην Ιδεολογία μας, ακλόνητοι από κάθε συκοφαντία πρέπει να έχουμε λόγο καθαρό, κρυστάλλινο χωρίς πρόθεση ψέματος.

Η αλήθεια θα λάμψει για άλλη μια φορά, αρκεί να θριαμβεύσει η κοινή λογική και σκέψη, διαμέσου της κριτικής στάσης, απέναντι σε κάθε τυχάρπαστο δημοσιογραφίσκο, που καιροσκοπικά προσπαθεί προς ιδίον όφελος στους χαλεπούς τούτους καιρούς.

Ως την ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου