a.readmore { /* CSS properties go here */ }a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ


Και να που έρχεται η τρόικα. Μόνο 2 μέρες έχουν απομείνει για την άφιξή της, και οι εκπρόσωποι των δανειστών καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις.

Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για το μεσημέρι της Κυριακής στις 3. Από το οικονομικό επιτελείο θέτουν ως πρώτο στόχο να διασφαλιστεί η εκταμίευση της αποδόσης του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος σε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα για να ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Πρόκειται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, τον νέο κώδικα των δικηγόρων, την τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ωστόσο, τα πιο καυτά θέματα θα ακολουθήσουν αμέσως μετά και είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2014, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015 - 2016 και η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι και αναμένεται να τεθεί η ατζέντα ολόκληρου του ελέγχου. Πάντως, σε προτεραιότητα βρίσκονται οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της απόδοσης του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος σε όλες τις δράσεις, αλλά μπορεί να χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα για να ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Πρόκειται για 4 δράσεις και σύμφωνα με πληροφορίες:

Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Η τρόικα περιμένει να δει ένα αξιόπιστο σχέδιο πώλησης της ΛΑΡΚΟ και ότι τα στρατιωτικά κομμάτια των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ που θα παραμείνουν σε λειτουργία δεν δημιουργούν σημαντικά ελλείμματα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εμφανίζεται έτοιμη να δεχτεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Νέος κώδικας δικηγόρων. Ακόμα και σήμερα η τρόικα προβάλει κάποιες αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νέου κώδικα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δείχνει να είναι ικανοποιημένη από τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βέβαια, το θέμα είναι πολύ σημαντικό και ο έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός.

Αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ακριβές ύψος των οφειλών.

Τα θέματα αυτά θα πρέπει να έχουν κλείσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα, εξαιτίας της προγραμματισμένης ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 11 με 13 Οκτωβρίου. Στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Eurogroup. Εάν δεν έχει προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, έως τότε θα έχει εγκριθεί και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου