a.readmore { /* CSS properties go here */ }a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Γράφαμε μόλις χθες για το νέο μνημόνιο που ετοιμάζει ο Σόιμπλε, το οποίο θα αφορά δάνειο ύψους 10 με 20 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει δημεύσεις περιουσιών, αρπαγή των φόρων απευθείας από τις καταθέσεις κλπ. Παράλληλα δημοσιεύτηκε μία εκλογολογική ανάλυση του Παπαχελά στην «Καθημερινή», όπου μεταξύ άλλων έλεγε ότι αν η ΝΔ πρόκειται να χάσει τότε οι δανειστές «θα κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους ή άλλως θα κάνουν σοβαρό hedging, ξέροντας πως θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα.» Αυτό το τελευταίο είναι απολύτως λογικό, αφού κανείς δεν πρόκειται να δώσει λεφτά αν δεν είναι απολύτως σίγουρος ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που θα διατάσσει να παρθούν μαζί με αυτά τα χρήματα.

Διαβάζουμε, λοιπόν, σήμερα στο «Έθνος» του Μπόμπολα ότι το σχέδιο του Σόιμπλε βρήκε ευήκοα ώτα και ήδη έχει δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα γράφει η εφημερίδα: «Το σχέδιο, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αξιολογείται ως θετική εξέλιξη από την κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat στις 23 Απριλίου του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.»

Αφήνουμε στην άκρη την προπαγάνδα περί δήθεν πρωτογενούς πλεονάσματος και στεκόμαστε στο ότι οι τελικές αποφάσεις σχετικά θα παρθούν στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι 20 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και την κατάρρευση της συγκυβέρνησης, υπό το βάρος της λαϊκής οργής, οι δανειστές θα κλείνουν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για ένα δάνειο ύψους 20 δισ. ευρώ. Σημαίνει ουσιαστικά ότι ρισκάρουν μία αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, η οποία θα σημαίνει ότι θα έχουν πετάξει τα λεφτά τους; Προφανώς και όχι.

Το γεγονός ότι οι δανειστές δίνουν 20 δισ. ευρώ 20 μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές σημαίνει ότι είναι σίγουροι για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές που θα έρθουν είτε ταυτόχρονα, είτε αμέσως μετά. Με βάση τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις η ΝΔ είναι δεύτερη με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις πραγματικές δημοσκοπήσεις η ΝΔ είναι τρίτη. Συνεπώς οι δανειστές είναι σίγουροι ότι αν διεξαγόντουσαν τώρα εθνικές εκλογές θα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο άλλο κόμμα της επιλογής του.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι δανειστές εκτίμησαν δεόντως τις δηλώσεις Σταθάκη περί «επαχθούς χρέους» και την κάλυψη που του παρείχε ο Τσίπρας αμέσως μετά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες στο θέμα του χρέους». Βέβαια θα ήμασταν αφελείς εάν πιστεύαμε ότι οι διεθνείς τοκογλύφοι θα δώσουν τόσα δισεκατομμύρια βασιζόμενοι σε δηλώσεις και μόνο. Η αλήθεια είναι ότι οι εν λόγω δηλώσεις γίνανε στα πλαίσια μυστικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ για την συνέχεια της υπακοής στους διεθνείς τοκογλύφους. Κοινώς οι δηλώσεις προετοιμάζουν το κοινό για την «ρεαλιστική στροφή» προς τα μνημόνια που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, αλλά δεν το λένε και ευθαρσώς γιατί τότε θα καταποντιστεί εκλογικά, πλήττοντας έτσι την μέλλουσα συγκυβέρνηση του μνημονίου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. 

xryshaygh.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου